pirmdiena, 2013. gada 14. oktobris

Piparkūkas (gingerbread)



Klasiskās piparkūkas (1 kg mīklas pagatavošanai)
Izejvielas:
• Milti – 400 g
• Sviests – 100 g
• Cukurs – 75 g
• Cukura sīrups – 100 g 
• Olas dzeltenums – 2 gab.
• Medus – 100g
Garšvielas:
• Kaltēta apelsīna miziņa - sarīvēta
• Apaļie pipari – 7 gab.
• Kardamons – 0,5 tējk.
• Koriandrs – 0,5 ēdamk.
• Muskatrieksts – naža gals
• Kanēlis – 1 tējk. 
• Ola pārziešanai
Pagatavošana:
Sviestu, pusi cukura, cukura sīrupu un medu uzsilda. Siltā masā iekuļ pusi miltu, garšvielas. Kuļ tik ilgi, līdz mīkla atlec no katla malām. Atdzesētai masai pievieno olu dzeltenumus un atlikušo apbrūnināto cukuru. Masu sakuļ, piesijā tai atlikušos miltus. Mīklu mīca, kamēr tā kļūst spīdīgi gluda un pietiekami cieta, pēc tam to vismaz uz stundu liekam ledusskapī ( jo ilgāk ledusskapī turam, jo labāk!).
Kad mīkla gatava, to veltnē plānā plāksnē 1,5 mm, ar formiņām izspiež piparkūkas, pārziež ar sakultu olu un dekorē. Piparkūkas cep 180 – 200 grādu temperatūrā.




























































 iedvesmojos:

 
;